Home » Uncategorized » Esterházy János és kora – Kárpát-medencei műveltségi vetélkedő

Esterházy János és kora – Kárpát-medencei műveltségi vetélkedő

2017. szeptember 22-én zajlott Alsóbodokon (Szlovákia) az Esterházy János és kora műveltségi vetélkedő döntője.
Az Esterházy János-emlékév jegyében a mártírgróf halálra ítélésének 70. és halálának 60. évfordulója alkalmából az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal együtt hirdette meg az Esterházy János és kora című háromfordulós Kárpát-medencei versenyt, amelyre 49 háromfős, középiskolásokból álló csapat jelentkezett be a Kárpát-medence magyarlakta térségeiből.
Az év első felében lebonyolított két forduló után a tíz legjobb csapat jutott a döntőbe. Erdélyt iskolánk, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum csapata képviselte. E harmadik, immár szóbeli forduló zsűrielnöke dr. Molnár Imre Esterházy-kutató, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója volt.
A versenyzőknek nem csupán a mártírgróf életével és munkásságával kellett alaposan megismerkedniük, hanem a Felvidék történelmével is tisztában kellett lenniük. A verseny különlegességét és nehézségét talán az jelentette, hogy az erdélyi diákok egy olyan versenyben kellett, hogy helyt álljanak, amelynek a témájáról itthon nem sokat tanultak.
A Bolyait képviselő csapat tagjai: Benk Szilárd László, Domokos Ferenc, Horváth Kovács Mátyás (XI. F osztályos tanulók) sikeresen szerepeltek, és a II. helyen végeztek.
 
Dr. Kálmán Attila

MEGÖRÖKÍTETT ESEMÉNYEK:

October 2017
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Következnek:

There are no upcoming events at this time.

Szerkesztő Belépés


A weboldalt készítette: Katona Norbert és Katyi Gergő