Home » Uncategorized » Teleki ház

Teleki ház

Sárga falak, életveszélyes erkély, előtte a Bernády-szoborral…

Ez ugrott be nekünk elsőre, mikor az épületről hallottunk, s gondolom te sem tudsz róla sokkal többet. Pedig kincs. A mi kincsünk, a te kincsed, a város kincse.

Szerencsések vagyunk, mert részesei lehetünk egy csapatnak, amelyik az Örökségünk őrei vetélkedő keretei közt örökbe fogadta a Teleki-házat, megismerte, és megszerette. Igazán. Sok dolgot tudtunk meg, s mindezt meg akarjuk osztani veled is, aki most ezt a cikket olvasod. Ígérem, nem unod majd magad…

 Az épület története 1801-be nyúlik vissza, Teleki Domokos ekkor kezdte meg a ház építését, majd rá egy évre be is fejezte. Az épület egy ideig a Görög család tulajdona volt, később azonban a Telekiek visszavásárolták. 1935-től a református egyház tulajdona. 1849-ben itt szállt meg Bem József, a forradalmat követően pedig itt lakott az első osztrák császári kerületi főbiztos, Eperjesi József lovaskapitány.

Az építtető Teleki Domokos a Teleki család marossárpataki ágából származott, édesapja Teleki Lajos, édesanyja Bethlen Kata. Pályáját katonaként kezdte, később Torda megye főispánjaként működött. A magyar irodalomtörténet „Az emberi sorsnak változandósága…” című verses önéletírása okán tartja számon.

Az építtető Teleki Domokos a Teleki család marossárpataki ágából származott, édesapja Teleki Lajos, édesanyja Bethlen Kata. Pályáját katonaként kezdte, később Torda megye főispánjaként működött. A magyar irodalomtörténet „Az emberi sorsnak változandósága…” című verses önéletírása okán tartja számon.

Átalakítások a XX. században: Az épület a két világháború közti időszakban elvesztette nyugati szárnyát, amit aztán 1957-ben újjá építettek (a nyugati szárny udvari tornácának faragott kőoszlopait a bontás után a gernyeszegi kastélyban tárolták, az újjáépítéskor innen kerültek vissza eredeti helyükre). Régi felvételeken látható, hogy a kapu két oldalán található ablakok helyett eredetileg ajtók álltak.

A palota keleti homlokzatához annak teljes hosszában a nyolcvanas évekig egy másik épületrész is csatlakozott. Ennek éke volt egykoron az a vasmellvédes erkély, amely ma központi kapuzat fölött látható.

Elhelyezkedése: A Teleki-ház a vár alatti Bernády (egykor Kálvin) teret északról határoló, a jelenlegi Posta és Avram Iancu utcák által közrefogott épület. Előtte kis park található, melynek közepén 1994-től Bernády György egészalakos bronzszobra (Bocskay Vince alkotása) áll.

 

Ami a díszítését illeti, a ház bővelkedik apró, jellegzetes építészeti tulajdonságokkal, mint például a főhomlokzatát díszítő rusztikus lizénák. Az emeleten füzérdíszes-iónfejezetes pilaszterek láthatóak.

Kiemelt értéket képez az épület belső udvara – a tornác. A belső térben helyenként füles kőkeretek, korabeli nyílászárók maradtak fenn, a nagyteremben a közelmúltban dekoratív díszítőfestést tártak fel.

A Teleki ház egy kincs, csakúgy, mint ezen kívül még rengeteg, felfedezésre váró épület. Ne feledkezz meg róla, mikor a városban sétálsz, hogy ne csak nézz, de láss is. Lásd, mi vesz körül, hisz ez az örökséged.


MEGÖRÖKÍTETT ESEMÉNYEK:

December 2017
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Következnek:

There are no upcoming events at this time.

Szerkesztő Belépés


A weboldalt készítette: Katona Norbert és Katyi Gergő