Home » Diákszövetség » Kisdiákok » A Brenyó Mihály Országos Pontszerző Matematikaverseny margójára

A Brenyó Mihály Országos Pontszerző Matematikaverseny margójára

brenyoTizenhárom, tizenháromszor, tizenharmadik…

Hát megéltük ezt is, hogy a tizenharmadikon elgondolkodjunk.

Mondhatjuk róla, hogy a 13 nem más, mint egy szám, egy megálló a végtelenségből kiemelve, egy stáció az örökkévalóság felé. Mondhatunk róla szépet, rosszat, festhetjük szivárványosan, avagy rettegő halálfélelemmel, bárhogyan közelítenénk, egy biztos, a 13 különleges szám. Mindenekelőtt prímszám. Számjegyeinek különbsége 2, a kettes szám jelentése a két nemmel, a férfival és nővel hozható kapcsolatba, ami a számmisztikában a bölcsesség száma. Számjegyeinek összege pedig a kettőnek a kétszerese, a 4-es szám, amelynek jelentése a teljességhez és a tökéletességhez kapcsolódik, szimbolizálásával az ember száma (négy évszak, az emberélet négy stádiuma stb.)

Majd ha a 13 számjegyeit megszorozzuk, a szorzat nem más, mint a rokonszenves 3-as szám, amely a világ hármas osztottságát szimbolizálja, mint például: születés+élet+halál, vagy múlt+jelen+jövő stb.

Egyik érdekes megfigyelés, hogy 13 eggyel több a 2-vel, 3-mal, 6-tal osztható tucatnál, a sok pozitív tulajdonsággal felruházott 12-nél. A nagyon kiegyensúlyozott 12 mellé hozzáadatik még egy, amitől az egyensúly, az egység felborulhat. Talán ez a +1 az oka azoknak az évszázadok óta keringő babonáknak, a tizenhármas számtól való tartózkodásnak, félelemnek, amit görögösen triszkaidekafóbiának neveztek el a tudósok.

A pontszerző matematikaverseny életében a 13-as szám elsősorban az öröm jelképe. Minden eredményesen lezárt versenyév tanúskodik az előző évek fáradalmairól is, az addig átélt nehézségeiről, gondjairól, amelyeket kénytelenek voltunk megoldani, hogy a következő szintre átjuthassunk. De mindig örömmel társul, a jól befejezett munka örömével.

Hihetetlen, hogy a 2001-ben 68 benevezővel induló pontszerző verseny a tizenhárom év alatt mennyire fontos versennyé nőtte ki magát, s ma már érdemleges szép számban mozgatja meg Erdély kis matematikusait.

Az évek csak úgy repülnek, rohannak, sőt, kedves szavakkal pontosítva, negyvenen felül már vágtatnak. Ez a kis világunk felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan rendje. De az idő múlása okozta szomorúság szinte elillan a kisdiákok közelében, hisz velük, körükben élve az örök fiatalság csíráját ajándékba kapjuk. Gondolom és vallom is, hogy a legfontosabb nevelési célunk a munka és a szeretet skáláján végigjárni gyerekeinkkel, minden arculatát megmutatni és átélni velük együtt, anyanyelvünkön. Csakis ezt érdemes: nevelni és szeretni, értéket adni, hogy értéket adhassanak vissza, alázattal és bölcsességgel elfogadni, hogy ez által a küldetés által az élet legtitokzatosabb pontja felé tartunk, oda, ahol a kezdet és a vég örömmé örökül.

Bár a képességeimhez képest sokszor túlméretezettnek éreztem a rám szabott feladatokat, most, a 13 év távlatából úgy gondolom, semmi sem történt hiába, minden versenyévnek kellő súlya volt, és a bejárt utak porából ma tavaszi virágok nőnek.

Kedves gyerekek, ti vagytok a virágjaink. Idén 36 szál, Erdély legügyesebb, magyar nyelven tanuló pontszerzőse, akiket most a matematika szeretete hoz össze itt, Marosvásárhelyen, a 6. országos döntőn. Remélem, eme siker a legfontosabb diákélményeitek közé sorolható. Hiszen egyéves munkafolyamat gyümölcseit most felszabadulva élvezhetitek, sőt, újabb sikereket arathattok, bár ilyen szinten ez nem lényeges. A fontos, hogy ide eljutottatok, hogy az élet szépségét a matematika birodalmában keresitek, és e keresés számotokra és tanáraitok számára is örömforrást jelent. Mindannyian nyertesek vagytok. Ti, mert a sikerre való törekvésetek által megtanulhatjátok a rendes, pontos, kitartó munkát, az önálló és kreatív gondolkodás előnyeit. Tanáraitoknak is nagy siker, hiszen munkájuk megkoronázásának örömét élik meg. Lelkes tanáraitok nemcsak erre a versenyre nevelnek Benneteket, nemcsak a 13.-ra, hanem élettávlatban mindenre: hogy a szépet keresni kell, az érték létezik, csak meg kell találni, meg kell dolgozni érte, ki kell érdemelni.

Kívánom nektek, hogy értékvadászokká váljatok, hogy a matematika szeretete legyen segítségetekre a nagyvilág megismerésében, a benne uralkodó rendszerek és összefüggések megértésében. A lényeg, hogy tanuljatok meg önállóan gondolkodni és következtetni, sőt újat gondolni és alkotni. Legyetek e világ előmozdítói, haladásához szükségszerű a ti kreatív munkátok!

Mert „szép a világ, jó a világ, és nincs hiba benne…”, ez a holisztikus világ, amelyben minden összefügg mindennel.

Kedves versenyzők, tanárok, tisztelt meghívottak és támogatók, szívemből köszöntelek a remélhető legsikeresebb, legszerencsésebb tizenharmadikon! Legyen ez a szerencseszámunk! A kínaiak szerint is minden, ami 13-mal kapcsolatos, szerencsét hoz, s ami/aki ezen a nap születik, egyenesen maga a szerencse fia/lánya.

Pop Ágnes,

alsó tagozatos tanár,

Bolyai Farkas Elméleti Líceum

a verseny országos koordinátora


MEGÖRÖKÍTETT ESEMÉNYEK:

March 2014
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Szerkesztő Belépés


A weboldalt készítette: Katona Norbert és Katyi Gergő